خلاصه

حشره کشی  است که در درجه اول در بخش های کشاورزی و باغبانی استفاده می شود.

  • سرطانهای مرتبط: سرطان کلیه، سرطان معده (تنها مطالعات حیوانی انجام شده)
  • مهمترین راه مواجهه: استنشاق، تماس پوستی
  • کاربردها: کنترل کننده بیماری های قارچی در سبزیجات، میوه، مزرعه و محصولات زینتی است.
  • مواجهات شغلی: طبق تخمین ها، 9000 تا 14000 کارگر در بخش کشاورزی در معرض مواجهه با کلروتالونیل قرار دارند.
  • حقیقت سریع: کلروتالونیل بعنوان ماده نگهدارنده، ضدقارچ و ضدکپک، میکروزیست کش، جلبک کش، حشره کش و عنکبوت کش (برای عنکبوتها) نیز استفاده می شود.

اطلاعات کلی

کلروتالونیل، ماده سفید و بلوری شکل، بیرنگ و بی بو است که در آب قابل حل است. این ماده بعنوان قارچ کش برای سبزیجات، میوه، مزرعه و محصولات زینتی و چمن ها استفاده می شود [1US National Library of Medicine. Hazardous Substances Data Bank(HSDB) (Search term: ‘Chlorothalonil’)]. این ماده ممکن است تحت عنوان داکونیل، براوو یا 1،3- دی سیانوتتراکلروبنزن نیز اشاره شود [1US National Library of Medicine. Hazardous Substances Data Bank(HSDB) (Search term: ‘Chlorothalonil’)]. معادل ها و اسامی متعددی برای این محصول وجود دارد؛ برای اطلاعات بیشتر به بانک داده های مواد خطرناک (HSDB) مراجعه نمایید [1US National Library of Medicine. Hazardous Substances Data Bank(HSDB) (Search term: ‘Chlorothalonil’)].

کلروتالونیل بر اساس شواهد سرطانزایی بدست آمده در کلیه و معده موش های صحرایی و موشها، توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) بعنوان گروه 2B، موادی که ممکن است برای انسانها سرطانزا باشند، طبقه بندی شد. در حال حاضر، هیچ مطالعه ای وجود ندارد که به بررسی تاثیرات سرطانزایی کلروتالونیل در انسانها پرداخته باشد. از آن هنگام، تعداد محدودی مطالعه وجود داشته که رابطه بین مواجهه و سرطان را در انسانها مورد بررسی قرار داده باشد [2Mozzachio AM, Rusiecki JA, Hoppin JA, Mahajan R, Patel R, Beane-Freeman L, Alavanja MC.“Chlorothalonil exposure and cancer incidence among pesticide applicator participants in the agricultural health study.” Environ Res 2008;108(3):400-3]. علاوه بر این، کلروتالونیل می تواند باعث تحریک پذیری پوست و درماتیت تماسی شود [3International Programme on Chemical Safety (IPCS). Environmental Health Criteria 183: Chlorothalonil (1996) (1996)]. همچنین می تواند غشاهای موکوس چشم و دستگاه تنفسی را نیز تحریک پذیر کند [1US National Library of Medicine. Hazardous Substances Data Bank(HSDB) (Search term: ‘Chlorothalonil’)].

کاربردهای اصلی

کلروتالونیل، از سال 1969 برای کاربردهای تجاری مورد استفاده قرار گرفته است [4International Agency for Research on Cancer (IARC). Monograph summary, Volume 73 (1999) (PDF)]. این ماده بعنوان قارچ کش، باکتری کش و کرم لوله ای کش استفاده می شود [4International Agency for Research on Cancer (IARC). Monograph summary, Volume 73 (1999) (PDF)]. بعنوان یک حشره کش غیرسیستمیک طیف گسترده، بیماری های قارچی را در برگ های سبزیجات، مزرعه و محصولات تزئینی کنترل می کند [1US National Library of Medicine. Hazardous Substances Data Bank(HSDB) (Search term: ‘Chlorothalonil’)]. این ماده معمولا در موارد زیر استفاده می شود: مرکبات، کشمش، توت، موز، گوجه فرنگی، سبزیجات سبز، قهوه، بادام زمینی، سیب زمینی و غلات [3International Programme on Chemical Safety (IPCS). Environmental Health Criteria 183: Chlorothalonil (1996) (1996)].

کلروتالونیل می تواند بعنوان ماده نگهدارنده در رنگ، چسب و چوب؛ بعنوان ماده ضدقارچ و ضد کپک؛ و بعنوان میکروزیست کش، جلبک کش، حشره کش و عنکبوت کش نیز استفاده شود [1US National Library of Medicine. Hazardous Substances Data Bank(HSDB) (Search term: ‘Chlorothalonil’)،4International Agency for Research on Cancer (IARC). Monograph summary, Volume 73 (1999) (PDF)].

مروری کلی بر مواجهات زیست محیطی

مردم معمولی از طریق رژیم غذایی خود (پسماندها در غذا یا آب آشامیدنی)، تماس پوستی مستقیم یا استنشاق در نتیجه استفاده از کلروتالونیل، در معرض مواجهه با این ماده قرار می گیرند [5Extension Toxicology Network (EXTOXNET). Pesticide Information Profiles, Chlorothalonil (1996)،6Cox, C. “Fungicide Factsheet -Chlorothalonil.” Journ of Pest Reform, 1997;17(4):14-20]. کارکس کانادا، تخمین های مختلفی از مواجهه با کلروتالونیل، شامل نقشه های کاربرد کلروتالونیل کشاورزی و تعداد افرادی که بصورت بالقوه در معرض مواجهه با این ماده در نواحی نزدیک نواحی مسکونی (سیرکا، 2016) قرار می گیرند، ارائه داده است. ما همچنین تخمین های ریسک ابتلا به سرطان را در طول زندگی (LECR) در نظر می گیریم (سیرکا، 2011) که باتخمین های مواجهه بالقوه متفاوت هستند.

از آنجا که ممکن است افراد ساکن در نواحی نزدیک به مزارع مواجهه بیشتری با آفت کش ها در مقایسه با کسانی داشته باشند که به واسطه مجاورت جغرافیایی با نواحی پر مصرف از نظر آفت کش، در نواحی غیرکشاورزی زندگی می کنند، این تخمین ها بر مواجهه اجتماعی مرتبط با مصرف آفت کش کشاورزی تمرکز دارند [7Wan N. “Pesticide exposure modeling based on GIS and remote sensing land use data.” Appl Geogr 2015; 56:99-106،8Ward MH, Lubin J, Giglierano J, Colt JS, Wolter C, Bekiroglu N, et al. “Proximity to crops and residential exposure to agricultural herbicides in Iowa.” Environmenl Health Perspect 2006; 114:893-897]. علاوه بر این، قابلیت دسترسی داده ها به سایر راه های مواجهه (مانند رژیم غذایی، استفاده از این ماده در داخل خانه) محدود هستند. همانطور که انتظار می رود، مواجهه بر اساس فعالیت کشاورزی و نوع محصولات پرورشی متفاوت است. پتانسیل مواجهه با کلروتالونیل، در نواحی بیشتر است که در آنجا محصولات ریشه ای مانند سیب زمینی یا میوه ها به شکلی معمول تر پرورش داده می شوند. کلمبیای بریتانیای جنوبی، جزیره پرنس ادوارد، ساسکاچیون و کبک جنوبی، همه پتانسیل بالاتری برای مواجهه با کلروتالونیل نسبت به سایر نواحی کشور دارند. تخمین های LECR نشان می دهند که میانگین مواجهه با کلروتالونیل در هوای موجود در فضای باز باعث افزایش ریسک سرطان نمی شود (کیفیت داده های متوسط تا بسیار پایین). اما ریسک های مربوط به میانگین مواجهه شناخته شده نیست.

کلروتالونیل، به مواد معلق موجود در هوا به شدت جذب می شود و ممکن است در محیط زیست فرسایش پیدا کند. این ماده به سرعت در خاک فرسایش پیدا می کند و در پستانداران تجمع زیستی پیدا نمی کند [3International Programme on Chemical Safety (IPCS). Environmental Health Criteria 183: Chlorothalonil (1996) (1996)]. مقدار پسماند کلروتالونیل در غذاها به نرخ مصرف آن، فواصل زمانی بین مصرف و زمان برداشت و نوع محصول بستگی دارد [3International Programme on Chemical Safety (IPCS). Environmental Health Criteria 183: Chlorothalonil (1996) (1996)]. کارکس کانادا تخمین می زند که کلروتالونیل در غذاها و نوشیدنی ها باعث افزایش ریسک سرطان نمی شود (کیفیت داده های بسیار پایین). ریسک مواجهه از طریق خوردن این ماده می تواند از طریق فعالیت های آماده سازی مانند شستن، پوست کندن و پختن غذاها کاهش یابد [3International Programme on Chemical Safety (IPCS). Environmental Health Criteria 183: Chlorothalonil (1996) (1996)].

مروری کلی بر مواجهات شغلی

استنشاق و جذب پوستی، مهمترین راه های مواجهه در محیط های کاری هستند [3International Programme on Chemical Safety (IPCS). Environmental Health Criteria 183: Chlorothalonil (1996) (1996)]. مواجهه در میان کارگران در حین ترکیب، بارگیری و استفاده از کلروتالونیل اتفاق می افتد، اما تعداد بسیار بیشتری ممکن است در حین سایر فعالیت های مرتبط با مزارع و از طریق تماس با محصولات ترکیب شده در معرض مواجهه با این ماده قرار گیرند. انواع مزارع با بیشترین تعداد کارگران تحت مواجهه عبارتند از مزارع میوه و آجیل های درختی، تولید محصولات و گلخانه ها، نهالستان ها و مراکز گل پروری .

کارگران در سایر صنایع ممکن است تحت ریسک مواجهه با کلروتالونیل قرار گیرند. کارگران فعال در تهیه و تسهیلات توزیع ممکن است از طریق هوای آلوده یا تماس پوستی در معرض مواجهه با این ماده قرار گیرند [3International Programme on Chemical Safety (IPCS). Environmental Health Criteria 183: Chlorothalonil (1996) (1996)]. کلروتالونیل در جنگلداری، خلق پتانسیل برای مواجهه کارگر در آن صنعت استفاده می شود. کارگران از طریق تماس با چوب پردازش شده مانند پردازشگر چوب و تولید کننده کابینت در معرض مواجه قرار دارند [3International Programme on Chemical Safety (IPCS). Environmental Health Criteria 183: Chlorothalonil (1996) (1996)].